Svi neverovatni načini na koje se Google trudi da spreči botove da imitiraju ljude

Izvor: telegraf.rs

Koliko jedan boks za čekiranje može da bude komplikovan? Ne možete ni da zamislite!

Za početak, Google je izmislio potpuno novu virtualnu mašinu – simulirani kompjuter unutar kompjutera – samo da se bavi ovim boksom.

Ta virtualna mašina koristi poseban Googleov jezik, koji je onda enkriptovan, dva puta.

Ali ovo nije obična enkripcija. Normalno, kada nešto zaštitite šifrom, možete da koristite ključ da tu istu stvar dekodirate.

Google je izmislio jezik koji se dekodira ključem koji se menja procesom kojim se čita taj jezik, a i sam jezik se menja dok je čitan.

Kompanija kombinuje taj ključ sa web adresom koju posećujete, tako da CAPTCHA sa jednog sajta ne može da se koristi na drugom.

Bezbednost se dalje kombinuje sa “otiscima” vašeg brauzera i hvata mikroskopske varijacije u vašem kompjuteru koje bot ne bi mogao da iskopira.

Foto: PIxabay.com

Sve ovo se radi kako bi ljudi što teže shvatili šta Google pokušava da uradi. Zapravo, potrebno je napisati posebne alate kako biste sve analizirali.

Na našu sreću, neko je to uradio.

Podaci pokazuju da ti mali boksovi za čekiranje snimaju i analiziraju veliku količinu podatakauključujući vremensku zonu kompjutera, vreme, IP adresu, približnu lokaciju, veličinu i rezoluciju ekrana, brauzer koji koristite, plaginove koje koristite, koliko je vremena bilo potrebno da se stranica prikaže, koliko puta ste pritisnuli neki taster na tastaturi, koliko puta ste kliknuli mišem, i mnoge druge stvari.

Na samom kraju, naizgled prosti boksevi za čekiranje kombinuju sve ove podatke sa njihovim znanjem o osobi koja koristi kompjuter.

Skoro svak ona internetu koristi nešto što je Google napravio – pretragu, mejl, oglase, mape – a kao što verovatno znate, Google prati gotovo sve što radite.

Kada kliknete na taj boks, Google proverava vašu istoriju surfovanja kako bi procenio da li izgleda ubedljivo ljudski.

Ovo je lako, jer kompanija redovno posmatra ponašanje milijardi ljudi.

Kako tačno proverava sve ove informacije još nije poznato, ali smatra se da je u pitanju mašinsko učenje (AI) na Googleovim privatnim serverima, a to je prilično nemoguće preslikati ako ste autsajder.

Ali, zašto je botu toliko teško da sve ovo replicira?

Zato što je u pitanju presmešna količina nepredvidivog ljudskog ponašanja koju je potrebno simulisati. Najgore od svega po bota, ovo ponašanje se redovno menja i nemoguće ga je predvideti.

Prikaži više
Back to top button
Close