TIKA najavila izgradnju novog gradskog mosta u Rožajama

Koordinator Turske agencije za međunarodnu saradnju i koordinaciju (TIKA) za Crnu Goru Enver Resuloglari, koji je danas sa delegacijom ambasade Republike Turske boravio i Rožajama, najavio je skori početak rekonstrukcije kaldrme i glavnog gradskog mosta koji će u potpunosti finansirati TIKA, javlja portal Rozajetoday.

Kada je prije dvije godine iz kabineta predsjednika opštine Ejupa Nurkovića, Turskoj agenciji za međunarodnu saradnju i koordinaciju u Crnoj Gori TIKA, upućen zahtjev za pomoć u rekonstrukciji glavnog gradskog mosta, naišao je na odobravanje i odmah se pristupilo izradi prijedloga idejnog rješenja i finansijske konstrukcije.

Sada, kada su se stekli uslovi za početak izgradnje, kako su najavili iz agencije TIKA, vrlo brzo će se početi sa realizacijom projekta koji će u potpunosti biti finansiran od strane ove vladine agencije.

Vrijedi podsjetiti da je Turska agencija za međunarodnu saradnju i koordinaciju za Crnu Goru TIKA, pružila pomoć i podršku za 45 projekata u Rožajama od kojih je najveći vrijedan 1.2 miliona eura, kada su donirane cijevi za primarnu vodovodnu mrežu od vrela Ibra do mjesta spajanja na sekundarnu mrežu.

U planu je i postavjanje kaldrme na dionici od Kučanske do džamije Sultan Murat II, odnosno od donje do gornje čaršije, što će donekle vizuelno vratiti dio nekadašnjeg izgubljenog ambijenta u ovom dijelu grada.

Prikaži više
Back to top button
Close