Turski specijalitet ” Tas kebab “

Izvor: trt.net.tr

Danas ćemo s vama podijeliti recept poznatog jela koje se zove „Tas kebab“. Ovo jelo, koje datira iz starih vremena, jedno je od najpopularnijih specijaliteta otomanske kuhinje. Pošto se sprema u bakrenim posudama , priča se da je ime ovog jela upravo.

Danas ćemo s vama podijeliti  recept poznatog jela koje se zove  „Tas kebab“.

Ovo jelo, koje datira iz starih vremena, jedno je od najpopularnijih specijaliteta otomanske kuhinje. Pošto se sprema u bakrenim posudama , priča se da je ime ovog jela upravo zbog toga i dobilo ime.

Iako još uvijek postoje kebab restorani u starom stilu, oni se obično spremaju u kućama sa čeličnim ili debelim  posudama. Ćevap, koji je vrlo praktičan, može se poslužiti sam u odličnom skladu sa krumpirom ili rižom. Ako ste spremni, prenijećemo vam  recept Tas kebaba .

Za spremanje „ Tas kebaba “ potrebni su nam sljedeći sastojci

 Pola kilograma jagnjećeg mesa
 1 kašika ulja
 2 kašike maslaca
 1 mali sjeckani luk
 1 komada isjeckane mrkve
 3 komada irisa seckanog krompira
 4 glavice bijelog luka
 2 kašičice paradajz sosa
 3 šolje tople vode
 ½ kašičica soli i malo bibera


Da biste spremili  Tas kebab, potrebno je da  prvo stavite ulje u lonac, dodate maslac i stavite meso u posudu . Na srednjoj temperaturi , stavite meso meso koje se polako peče.

Zatim nastavite da pečete meso dodavanjem sitno isjeckanog luka u posudu. Nakon par minuta minuta, dodajte češnjak. Kada se luk i bijeli luk omekšaju, hrani dodajte sos od paradajza i pomiješajte.
Zatim ulijte toplu vodu u posudu. Konačno, dodajte seckani krompir i šargarepu. Začinite crnim biberom i solju. Zatvorite poklopac posude  i kuhajte na laganoj vatri najmanje 30 minuta dok  meso ne omekša.
Uživajte u ovom divnom toplom obroku.
Prikaži više
Back to top button
Close