UN pozvao na hitnu istragu Morsijeve smrti

Izvor: trt.net.tr

UN-ov Visoki komesarijat za ljudska prava (OHCHR) pozvao je na brzu, nepristransnu, potpunu i transparentnu istragu smrti Mohameda Morsija, prvog demokratski izabranog predsjednika Egipta.

Prvo konkretno saopćenje UN-a o smrti Morsija uputio je glasnogovornik OHCHR-a Rupert Colville.

“Bivši predsjednik Egipta Mohamed Morsi u trenutku smrti je bio pod nadzorom egipatskih zvaničnika. Država je odgovorna za humano postupanje i poštovanje prava na život i zdravlje. Ukoliko dođe do smrti u pritvoru, neophodno je da nezavisna organizacija provede brzu, nepristrasnu, potpunu i transaparentnu istragu kako bi se ustanovio uzrok smrti”, rekao je Colville.

Ukazao je i na određene zabrinutosti o uslovima u zatvoru u kojima je Morsi proveo šest godina, a tiču se pružanja medicinskih usluga i kontakta s advokatima i porodicom.

“Istraga treba obuhvatiti sve aspekte postupanja zvaničnika prema Morsiju kako bi se ustanovilo da li su se uslovi u pritvoru odrazili na smrt”, rekao je Colville.

Dodao je i kako vjeruju da se, u skladu s dostupnim informacijama, treba provesti opsežna i potpuno nezavisna istraga o smrti Morsija, uključujući i uslove privođenja.

Colville vjeruje kako nezavisnu i efikasnu istragu treba provesti nezavisni pravosudni organ ili neki drugi nadležni organ.

Prikaži više
Back to top button
Close