Vatrogasci praktičnom lekcijom pokazali zašto ne treba parkirati pored hidranta

Izvor: avaz.ba

Savjesnim vozačima ne treba mnogo objašnjavati zašto, a vatrogasci iz jednog američkog grada održali su praktičnu lekciju za sve ostale.

Mreža uličnih hidranata u gradovima postavljena je s dobrim razlogom, ali mnogi vozači ili toga nisu svjesni ili prelaze olako preko činjenice da su parkiranjem svog automobila pored hidranta možda ugrozili nečiji život. Jer, u slučaju da u blizini izbije požar, onemogućavaju pravovremenu intervenciju vatrogasaca.

S druge strane, vatrogasci koji izađu na teren zbog požara učinit će sve što je neophodno da bi mogli se priključiti na hidrant.

Upravo to su uradili vatrogasci iz američkog grada Anahajma kada im se prilikom intervencije na putu do hidranta ispriječio jedan Nissan. Da bi priključili crijevo za vodu, razbili su dva zadnja prozora na parkiranom automobilu i kroz njih provukli vatrogasno crijevo, a fotografije s lica mjesta postavili su na Twitter kao pouku ostalim neodgovornim vozačima.

View image on TwitterView image on TwitterView image on TwitterView image on Twitter

Anaheim Fire & Rescue

@AnaheimFire

Ever wonder what happens when a car is parked in front of a fire hydrant and a fire breaks out? Is a closer parking spot worth the broken windows and the citation and towing fees to @AnaheimPD? @City_of_Anaheim residents please do not park in fire lanes

3,886 people are talking about this

Vlasnika Nissana, osim štete na automobilu, sačekala je i kazna zbog blokiranja hidranta, koju su mu napisali policajci, a automobil je nakon intervencije vatrogasaca odšlepan.

Međutim, mnoge korisnike Twittera razbjesnila je reakcija vatrogasaca, uz tvrdnju da baš i nisu morali primijeniti tako ekstremne mjere kako bi priključili crijevo na hidrant, dok su neki osudili njihovu odluku da objave fotografije smatrajući da time omalovažavaju vlasnika automobila i izlažu ga javnoj poruzi.

Zato su vatrogasci na kraju morali dati dodatno objašnjenje na Twitteru, u kome su naveli da nije bilo moguće provući crijevo ispod ili iznad parkiranog automobila jer je – zbog visokog pritiska vode – potrebno da ono bude postavljeno u približno pravoj liniji.

Kako su rekli, nije im bio cilj javno poniziti vlasnika parkiranog automobila, već upozoriti ostale vozače da ne parkiraju svoja vozila pored hidranta. Vatrogasci su kazali da uvijek izbjegavaju oštetiti tuđu imovinu prilikom intervencije, osim kada je to neizbježno, kao što je bilo u ovom slučaju.

Prikaži više
Back to top button
Close